Potrawki, sosy, jednogarnowe dania są wdzięczne i do gotowania i do przechowywania i do jedzenia. Wszelkie gulasze, sosy mięsne gotujemy zazwyczaj w większych ilościach, potem dobrze jest to poporcjować i zamrozić albo zamknąć na gorąco w słoiczkach i wyjąć wtedy, kiedy zatęsknimy za tym konkretnym daniem. Fajne jest też to, że można je za każdym razem łączyć z czymś innym (ryż, kasza, makaron, placuszki) i powstaje zupełnie inne danie:-)

Kurczaka pokroić na drobne kawałeczki, czosnek w plasterki a pora w cienkie talarki.

Obsmażyć mięso na łyżce oleju, dodać wszystkie suche przyprawy, chwilę przesmażyć razem z mięsem.

Dodać pora, chwilę poddusić.

Dodać sos sojowy, zalać śmietanką.

Na wierzch wsypać mrożony groszek, zmniejszyć ogień, przykryć i dusić 3-4 minutki.

Gotowe danie posypać jasnym sezamem. Możecie podawać do makarony, ryżu, kaszy, pieczywa...

0 ilość porcji
100 g
* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.