Bardzo dietetyczne i szybkie danie, porządna porcja warzyw i protein w udanym połączeniu. Kto nie zna jeszcze makaronu shirataki (inaczej Konjac) to polecam - na redukcję idealny:-)

Warzywa korzenne upiekłam wcześniej: marchewkę, buraki i pietruszkę pokroiłam w słupki, wyłożyłam na papier do pieczenia i w 200 stopniach przez 30 minut w piekarniku. Do mojego dania wzięłam garstkę pietruszki i marchewki - po ok.100 g.

Na patelni spryskanej oleje w sprayu rozgrzałam czosnek pokrojony w plasterki.

Dodałam mielone mięso z piersi indyka, chwilę przesmażyłam.

Dodałam mleko kokosowe light i na wolnym ogniu chwilę dusiłam dodają: trawę cytrynową i kafir.

Na patelni podsmażyłam kapelusze pieczarek - najlepiej jak są malutkie, wtedy robimy je w całości. Dodałam sos sojowy, zmniejszyłam ogień i poruszając patelnia odparowałam nadmiar płynu.

Pieczarki przełożyłam do mięsa...

...dodałam groszek...

.... i wyszło mi trzy porcje takiej potrawki.

Makaron shirataki porządnie wypłukałam - to konieczne, żeby pozbyć się charakterystycznego, "rybiego" zapachu. Następnie przesmażyłam na odrobinie oleju sezamowego.

Makaron zdjęłam z patelni, i wrzuciłam na nią pokrojonego w plasterki pora.

Na talerz wyłożyłam makaron, potrawkę i warzywa.

Doprawiłam sezamem, pieprzem i gotowe.



0 ilość porcji
1 szt
* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.