Czosnek niedźwiedzi jem często, bo sezon na niego trwa krótko. Można z niego zrobić mnóstwo dań, jest aromatyczny, łatwy w obróbce i pasuje do dań wege, do ryb i do mięsa również. Dzisiaj polecam udusić polędwiczkę właśnie z czosnkiem niedźwiedzim. Obiad z mięsem to jest przecież konkret, sporo protein w niecodziennej odsłonie.

Polędwiczkę naszpikowałam słupkami czosnku i zamarynowałam na sucho (sól, pieprz, tymianek). Zostawiałam na noc w lodówce.

Pora i czosnek niedźwiedzi posiekałam.

Mięso obsmażyłam bez tłuszczu, z każdej strony. Dodałam pora i czosnek niedźwiedzi. Podlałam odrobina wody. Ważne, żeby garnek nie był za duży. Mięso ma dość ciasno wejść, wody wlać tyle, żeby ledwo przykryła mięso. Zagotować, zmniejszyć ogień i dusić ok 45 minut (do godziny).

Kroić dopiero jak przestygnie.


Ja podałam mięso z ryżem, który ugotowałam z dodatkiem suszonego czosnku niedźwiedziego.


0 ilość porcji
1 szt
* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.