Opakowanie owoców morza wyjąć na kilka godzin przed planowanym wykonaniem dania. Muszą się całkowicie rozmrozić, potem trzeba je odcedzić, pozbawić nadmiaru wody.
Drożdże rozpuszczam w odrobinie letniej wody z łyżeczką cukru. Do miski wsypuję makę, wlewam rozczyn, czekam chwile aż zacznie pracować (najlepiej jak w trakcie rośnięcia ciasta miska jest przykryta, ja ja wstawiam do mikrofalówki oczywiście niewłączonej).
Jak rozczyn/zaczyn zacznie pracować, dodaję sól i wlewam po trochu letnią wodę żeby uzyskać odpowiednią konsystencję. Moje ciasto miało konsystencję luźniejszą, łatwo ja rozłożyłam palcami na patelni. Zostawiam do wyrośnięcia na jakieś 30 min. Potem wykładam na patelnię, mały gaz, pokrywka i kontroluje stan wypieczenia spodu.
W międzyczasie robię sos: fileciki anchois (fajnie podbiją morski charakter dania) rozdrabniam widelcem w miseczce...
....dodaje sos pomidorowy tomate frito ale może też być gęsta passata, Dodaję trochę ziół prowansalskich albo tylko oregano - co lubicie. Koniecznie słodką, mieloną paprykę i czosnek granulowany.
Odwracam ciasto na druga stronę....
...smaruję sosem ....
wykładam rozmrożone i odsączone z nadmiaru wody owoce morza i pokrojone w paseczki pomidory suszone.
Teraz przykrywam i na małym ogniu pizza dochodzi od spodu. Wtedy owoce morza tez już będą w punkt, nie przeciągnięte.
Na wierzch coś zielonego - i gotowe:-)