Pierś indyka kruchutka, soczysta i pełna protein! do tego pięknie zielone warzywo sezonowe i prozdrowotna kasza jaglana. Super wartościowy posiłek nie tylko dla aktywnych i nie tylko dla osób na diecie redukcyjnej.
Pierś indyka zamarynowałam na sucho: 1 łyżeczka granulowanego czosnku, 1 łyżka suszonej pietruszki, 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego - przykryłam folia spożywczą i zostawiłam a noc.
Na drugi dzień przełożyłam do rękawa, szczelnie zamknęłam rękaw dołączonymi w zestawie zaciskami, przełożyłam do piekarnika i piekłam ok. 80 min w temp.180 stopni. Waga surowej piersi 1080 g, po upieczeniu 830 g. Czyli 100 g g upieczonej piersi indyka to 157 g (w tym 33.5 g białka!!!).
Kasze ugotowałam z dodatkiem soli i suszonego czosnku niedźwiedziego w proporcji 1 szklanka suchej kaszy + 2 szklanki wody. Jak się zagotowała to zmniejszyłam ogień na minimum, przykryłam i zostawiłam na gazie aż do wchłonięcia płynu.
Brukselkę zawsze gotuje tak samo. Zalewam wodą, solę, zagotowuje, odlewam wodę, nalewam świeżą, solę, zagotowuję znowu odlewam i dopiero w trzeciej wodzie dotuje dłużej, ale tylko tyle, żeby nadal była al dente. Ważne: gotować bez przykrycia bo straci zielony kolor. A ta trzykrotna zmiana wody jest po to, żeby pozbyć się goryczki i żeby brukselka nie powodowała wzdęć.
Całość skropiłam oliwą a kasze ozdobiłam szczyptą czarnuszki.
Wielkość porcji 1 szt
Ilość porcji 0
* Podany % dotyczy dziennego zapotrzebowania energetycznego opartego na diecie 2000 kalorii. Twoje dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe w zależności od potrzeb kalorycznych.