Sezon na cukinię w marketach trwa teraz cały rok, ale w lecie jest najtańsza. W tym roku wyjątkowo obrodziła, dostałam kilka dorodnych cukinii od znajomych więc przerobiłam już na gofry, dodatek do moich śniadań na ciepło, jako dodatek obiadowy, no i przyszedł czas na pieczeń. Polecam, bo jest pysznie, wege i fit:-)

Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić, zostawić na ok 30 min ...

...a następnie odcisnąć przez ściereczkę, żeby pozbyć się nadmiaru płynu. Im bardziej odsączycie - tym lepiej.

Wymieszać wszystkie składniki...

... jako ostatnią dodać żurawinę.

Przełożyć do foremki (u mnie keksówka 26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia...

...i piec 1,5 godz. w temperaturze 220 stopni. Po tym czasie wyjęłam z foremki, wstawiłam do piekarnika jeszcze na 30 minut na 180 stopni, żeby porządnie odparowała i żeby się zrobiłam chrupka skórka.

Znakomita, niskokaloryczna przekąska. Ja jem z lekkim pieczywem ale doskonale smakuje bez pieczywa, z lekkim majonezem, sosem z kaparów, musztardą francuską....



0 ilość porcji
100 g
* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.