Print Options:

Pełnoziarniste fusilli z lekkim sosem mięsnym (szynka + cukinia)

Wybierz ilość porcji1 porcja

Super smaczny, lekki, wysokoproteinowy i sycący sos do makaronu czy ryżu - 100 g to tylko 62 kcal: B 7, W 3, T 2.4. Dzisiaj podałam z pełnoziarnistym fusilli i tartym parmezanem. Palce lizać:-)

 1 kg mięso z szynki drobno zmielone
 350 g cukinii
 150 g cebuli
 165 g czerwonej papryki
 1 1 kartonik tomate frito (400 g)
 1 butelka passaty (700 g)
 650 g pomidorów malinowych
 sól, pieprz, świeża bazylia, ulubione zioła suszone (u mnie oregano, bazylia, tymianek)
 50 g makaronu pełnoziarnistego fusilli (waga przed ugotowaniem)
 15 g parmazanu
1

Cukinię starłam na grubych oczkach, drobno pokroiłam paprykę, cebulę, wszystko dusiłam w garnku podlewająć odrobiną wody.

2

W głębokiej patelni przesmażyłam zmielone mięso z szynki, dodałam przyprawy: mieloną paprykę i płatki chilli..

3

Do warzyw dodałam: oregano, bazylię i tymianek.

4

Warzywa połączyłam z przesmażonym mięsem.

5

Dodałam pokrojone pomidory, passatę i tomate frito.

6

7

Na koniec świeża bazylia.

8

Moja porcja to 50 g makronu, 150 g sosu i 15 g parmezanu (337 kcal).

9

Wartości odżywcze

0 ilość porcji

Serving size

1


Amount per serving
Ilość kalorii337
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 8.9g12%
Węglowodany 40.6g15%
Białko 22.8g46%

* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.