Mąkę pszenną wsypcie do misy robota planetarnego (jak nie macie to wszystko róbcie ręcznie). W środku trzeba zrobić dołeczek a do dołeczka wlać rozczyn (zaczyn:-)): 60 ml letniego mleka + drożdże + cukier - wymieszać dokładnie i wlać do dołeczka, lekko tylko przemieszać zagęszczając mąką otaczającą dołeczek.
Zostawić na 15 minute, żeby drożdże zaczęły pracować. Następnie dodać mąkę krupczatkę, ziemniaki przeciśnięte przez praskę, sól, zioła prowansalskie i letnią wodę (tyle tylko, żeby uzyskać odpowiednią konsystencję, myślę, że max 100 ml). Nastawcie robota na 15 minut i niech wyrobi Wam ciasto. Potem je przykryjcie ściereczką i zostawcie w nieprzewiewnym miejscu na około godzinę, żeby wyrosło.
Wyrośnięte ciasto podzielcie na 7 części. Na podsypanej mąką stolnicy (albo na blacie) rozwałkujcie każdy kawałek, połóżcie na nim parówkę i sklejcie brzegi formując coś na kształt hot-doga.
Wstawcie do rozgrzanego piekarnika: 230 C na ok 30 minut.
Takie buły z parówką w środku świetnie smakują z jakąkolwiek zupą-kremem albo z barszczykiem.
0 ilość porcji
1 szt
* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.