Print Options:

Młoda kapusta zapiekana z chorizo i suszonymi pomidorami

 250 g młoda kapusta (1/2 małej główki)
 80 g chorizo picante
 30 g pomidorów suszonych z oleju
1

Kapustę ułożyć rozkrojoną częścią w garnku, zalać wodą prawie ją przykrywając, posolić (czubata łyżeczka). Jak woda się zagotuje, odlać ją i zalać kapustę świeżą wodą, posolić. Zagotować i wyjąć kapustę. Taka procedura gotowania kapusty sprawia, że nie jest to danie wzdymające.

2

Kapustę odcedzić na sitku, czyli wyłożyć rozkrojoną częścią na sitko i poczekać woda ścieknie. W tym czasie pokroić chorizo i suszone pomidory w kosteczkę albo paseczki, jak kto lubi.

3

Ułożyć kapustę w naczyniu do zapiekania tym razem rozkrojoną częścią do góry. Pomiędzy liście powtykać pokrojone pomidorki suszone

4

kawałeczki chorizo też powciskać między liście.

5

Wstawić do piekarnika, 200 C, ok 45 minut.

6

Mi to smakowało tak bardzo, że zjadłam połowę bez żadnych dodatków. Ale wyobrażam sobie, że z dobrym pieczywem, albo z kaszą mogłoby być jeszcze lepsze:-)