Lekkie, wegetariańskie danie z wykorzystaniem resztek: wczorajszych szparagów i liści rzodkiewki.
Zrobiłam pesto domowe: liście młodej rzodkiewki (umyć, wysuszyć), 50 g prażonych pestek dyni, 1 ząbek czosnku, 100 g oleju rzepakowego, szczypta soli. Zblendować najpierw pestki z czosnkiem, solą i olejem, na końcu dodać liście rzodkiewki.
Można przechowywać w lodówce w zamkniętym słoiczku ok. 2 tygodni.
Makaro ugotowany al dente.
Szparagi z poprzedniego dnia przesmażyłam na spryskanej oliwą patelni.
Na makaron wyłożyłam dwie żyłki mojego pesto, obok szparagi...
...całość posypałam tartym parmezanem. Dobrze zrobi dodatek świeżo zmielonego pieprzu.
0 ilość porcji
1 szt
* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.