Print Options:

Makaron shirataki z kurczakiem, szpinakiem i cieciorką kala chana

 200 g makaronu shirataki
 180 g polędwiczek z piersi kurczaka
 150 g szpinaku baby
 90 g cieciorki kala chana z puszki
 100 ml białego wina
 10 g czosnku (2 ząbki)
 1 łyżka oleju sezamowego
 sól, sezam jasny i czarny
1

Czosnek pokroiłam w plasterki, polędwiczki kurczaka w mniejsze kawałki i wszystko przesmażyłam na patelni granitowej, bez tłuszczu.

2

Dorzuciłam szpinak...

3

... podlałam białym winem...

4

I na dużym ogniu odparowałam nadmiar płynu, posoliłam..

5

Po wyciągnięciu makaronu shirataki wystarczy go porządnie wypłukać, a następnie gotować lub przesmażyć przez 2 minuty. Podczas gotowania czy smażenia zachowuje swoją konsystencję. Po przygotowaniu jest sprężysty i miękki. Jako produkt bezwonny i praktycznie bezsmakowy, przyjmuje smak dodatków, z którymi jest serwowany, dzięki czemu jest uniwersalny. Głównym składnikiem makaronu shirataki (zwanym też konjak od nazwy rośliny z jakiej jest pozyskiwany) jest glucomannan, czyli rozpuszczalny w wodzie błonnik, pochodzący z korzenia tej rośliny. Jest to praktycznie makaron bez kalorii.

6

Przesmażony na oleju sezamowym shirataki dodałam do kurczaka ze szpinakiem.

7

Dodałam brązową cieciorkę kala chana - czasem można ją spotkać w dużych marketach, ja robię zakupy w necie.

8

Wszystko wymieszałam i porządnie zagrzałam.

9

Na koniec posypałam wszystko sezamem jasnym i czarnym.

10

11

12

13