Print Options:

Kwiaty cukinii w tempurze

 6 kwiatów cukinii
 2 łyżka mąki ryżowej
 1 łyżka mąki pszennej
 250 ml oleju (u mnie ryżowy)
 lodowata woda
1

Kwiaty cukinii zanurzyłam na kilka sekund w lodowatej wodzie

2

Następnie obsypałam mąką ryżową

3

Zrobiłam tempurę: 1 łyżka mąki pszennej, 1 łyżka mąki ryżowej, szczypta soli, lodowata woda (to kluczowe!) tyle, żeby była konsystencja rzadszego ciasta (jak na naleśniki lub rzadsze)

4

każdy kwiat zanurzyłam w tempurze i smażyłam na bardzo gorący tłuszczu. Każdy osobno, bo jak na raz bym wrzuciła kilka zimnych kwiatów, to temperatura oleju by się obniżyła i tempura zaczęła by pić olej.

5

Potem na ręcznik papierowy

6

i można jeść:-)

7

Smak delikatny, jakby słodkawy w tle, niepodobny do niczego i pyszny!