Nigdy nie wyrzucam "brzydkich" warzyw. Zawsze dostają szansę na drugie życie. Najczęściej lądują w zupie.

Nie wyrzucajcie zdrewniałych końcówek szparagów. Są bardzo aromatyczne i jeszcze mogą oddać sporo smaku.

Warzywa pokrójcie z grubsza, zalejcie bulionem i dopełnijcie wodą tak, żeby je tylko przykryć.

Muszą się ugotować do miękkości i trochę przestygnąć.

Następnie można je zblendować.

A potem koniecznie trzeba przetrzeć przez sitko, żeby pozbyć się nieprzyjemnych stwardniałych kawałeczków warzyw (głównie szparagów).

Gotowy krem trzeba doprawić do smaku. Użyjcie ulubionych przypraw - ja dałam oregano, tymianek i odrobinę ziół prowansalskich.

Gotową zupę można dodatkowo ozdobić świeżymi ziołami.

0 ilość porcji
350 g
* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.