Print Options:

Kokosowy dal – jednogarnkowe dani kuchni indyjskiej

 300 g suchej czerwonej soczewicy
 600 ml mleka kokosowego light
 1 duża cebula
 10 g oleju kokosowego
 1 puszka krojonych pomidorów (400 g)
 1 łyżka przecieru pomidorowego
 ½ szklanki passaty
 600 ml wody
 przyprawy: kumin, kurkuma, mielona kolendra, sól, ostra papryka
1

Na oleju kokosowym zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać przyprawy i chwile podprażyć, żeby wydobyć z nich aromat.

2

Wsypać soczewicę i zalać wodą (1 i 1/2).

3

Jak soczewica zacznie wchłaniać wodę, dolać mleko kokosowe light, zmniejszyć ogień i co jakiś czas mieszając dusić do zredukowania nadmiaru płynu.

4

Następnie dodać pozostałe składniki: pomidory z puszki, passatę i przecier pomidorowy, doprawić solą i gotowe.
Danie można udekorować świeżą kolendrą.

5

Propozycja podania: z chlebkiem z patelni.

6

Z ryżem smakuje wybornie - zwłaszcza, jeżeli to jest długoziarnisty basmati.