Jak lubicie kaszę gryczaną, to podrzucam pomysł na szybkie jedzonko z sezonowym twistem w postaci kurek:-)

Kurki przesmażyć krótko na maśle, posolić.

Kiełbasę przesmażyć na suchej granitowej patelni (najlepiej ale może być inna z powłoką non-stick).

Kaszę ugotować w proporcji 1 : 2 (czyli na 1 szklankę kaszy wlać 2 szklanki wody). Posolić, ja nie mieszam podczas gotowania (pod przykryciem gotować). Jak się woda zagotuje to zmniejszam ogień na minimum, do wchłonięcia całej wody i wyłączam. Odkrywam, żeby odparowała. jest wtedy sypka a ja taka lubię.

Teraz szybki temat: wszystko mieszamy, najlepiej na patelni w której smażyły się kurki, żeby kasza "zebrała" resztę masełka.

Całość doprawić solą i pieprzem.

Posypać koniecznie zieleniną - u mnie natka pietruszki.

0 ilość porcji
1 szt
* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.