Kiedy zaczyna się sezon na szparagi, to jako pierwsze lądują one na moim śniadaniowym talerzu. Najbardziej lubię połączenie szparagów z jajkiem, takim w którym żółtko płynie... Dzisiaj pracowałam na trzech palnikach jednocześnie: na jednym robiłam jajko w koszulce, na drugim gotowały się szparagi a na trzecim smażyłam pomidorki. W kilka chwil miałam śniadanie mistrzów:-)


Jajko w koszulce zrobicie bez trudu po obejrzeniu filmiku instruktażowego, który dla Was przygotowałam. Jest tutaj:
https://aniagotujefit.pl/przepisy/jajko-w-koszulce-krok-po-kroku/ i na moim kanale You Tube: https://www.youtube.com/watch?v=jyEYXk9kLCU.

Szparagi ugotować krótko w osolonej wodzie. Najpierw trzonki przez 3-5 minut (zależy jakie są grube), a potem na chwilę odwrócić żeby zblanszować główki - 1-2 minuty.

Pomidorki przesmażyć przekrojone na pół: najpierw stroną przekrojoną, a potem odwrócić i przysmażyć od strony skórki. Bez tłuszczu.

Awokado pokroić w plasterki i wyłożyć na kanapkę.

Na awokado układamy jajko...

...wokół kanapki szparagi i pomidorki

Całość skropić olejem z awokado...

... posypać pokruszonymi pistacjami i ewentualnie posypać świeżo zmielonym pieprzem.




0 ilość porcji
1 szt
* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.