Kocham jajka! Ci, którzy tu zaglądają wiedzą, że szczególnie jajka poszetowe (w koszulce) są moim numerem jeden w zestawach śniadaniowych. Zrobienie ich nie jest bardzo trudne, ale trzeba poświęcić trochę czasu i jajek, żeby się nauczyć je przyrządzać, tak, żeby ładnie wyglądały i były smaczne. Dlatego polecam łatwiejszą wersję śniadania z jajem: jajka sadzone, pieczywo z awokado i dużo warzyw po krótkiej obróbce termicznej. Takie śniadanie (lub lunch, obiad) jest nie tylko szybkie do przygotowania ale przede wszystkim zdrowe, sycące i fit.

Patelnię spryskać olejem w sprayu, czosnek pokroić w plasterki i krótko przesmażyć.

Dorzucić cukinię i paprykę pokrojone w kosteczkę...

... dodać cieciorkę, doprawić solą i pieprzem.

Wbić jajko...

... zmniejszyć ogień i przykryć. Jak białko się zetnie, jajko jest gotowe.

Awokado pokroić w plasterki, wyłożyć na kromkę pieczywa proteinowego. Pieczywo przekroiłam na dwie kromeczki, w ten sposób oko widzi więcej jedzenia:-)

Na talerz wyłożyłam posiekaną bazylię i kromki z awokado....

Pośrodku warzywa i na nich jajko sadzone.




0 ilość porcji
1 szt
* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.