Pyszne śniadanie, bo z jajem:-) Jest tak jak lubię, i tak jaj jest najlepiej dla osoby na redukcji i aktywnej fizycznie: duża porcja białka i pełny talerz. Do tego smacznie i ładnie:-)
Jajko poszetowe, ponoć to najzdrowsza forma jajka więc zachęcam do robienia sobie od czasu do czasu. Nie jest to bardzo trudne, możecie obejrzeć filmik instruktażowy, który kiedyś zrobiłam - jest w IGTV, na moim skromnym kanale YT i oczywiście na stronie www.aniagotujefit.pl. W kilku zdaniach przepis na jajo jest taki: gotujecie wodę w rondlu, dolewacie 1-2 łyżki octu (nie, nie czuć octu w jajku). Wybijacie jajko do miseczki. Jak się woda zagotuje zmniejszacie ogień, żeby nie bulgotała, łyżką mieszacie tę wodę robią wirek, i dokładnie w jego środek wlewacie jajko z miseczki. 2-5 - 3 minuty w zależności od wielkości jajka, potem łyżka cedzakową delikatnie wyjmijcie. Czasem pomagam sobie łyżką obiadową, żeby "pozbierać" ciągnące się kawałki białka, zawijam je pod spód jajka. Próbujcie, w końcu wyjdzie. Nawet jak nie będzie idealne, to na pewno będzie smaczne.
Pora pokroiłam w plasterki i wraz z czosnkiem (tez w plasterkach) podprażyłam krótko na patelni spryskanej oliwą. Doprawiłam solą.
Kromkę pieczywa proteinowego przekroiłam na pół, na każdą ułożyłam po plasterki wędliny (gotowana pierś indyka) i po jajku.
Do pora dorzuciłam pokrojone w paski suszone pomidory.
Całość posypałam świeżo zmielonym pieprzem i zieloną cebulką.
0 ilość porcji
1 szt
* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.