Print Options:

Jajka po turecku (cilbir) podpłomykami

 2 jajka
 70 g mąki pszennej
 2 g drożdży
 100 g skyru naturalnego
 5 g czosnku
 15 g masła
 sól, szczypiorek, słodka papryka ewentualnie chilli
1

Drożdże rozrobić ciepłą wodą, dosypać mąkę, posolić, dolewać wody po odrobinie i tylko tyle, żeby wyszła konsystencja ciasta do rozwałkowania.

2

Na suchej patelni z powłoką non stick usmażyć podpłomyki.

3

Jajko w koszulce zrobicie bez trudu po obejrzeniu filmiku instruktażowego, który dla Was przygotowałam. Jest tutaj:
https://aniagotujefit.pl/przepisy/jajko-w-koszulce-krok-po-kroku/ i na moim kanale You Tube: https://www.youtube.com/watch?v=jyEYXk9kLCU.

4

SKyr wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i rozsmarować na talerzu...

5

Wyłożyć ciepłe podpłomyki i jajko, całość polać masłem, oprószyć słodką papryką i zielona cebulką.

6

7