Bardzo dietetyczny posiłek z dużą porcją zielonych warzyw i chudym mięskiem.
Do przygotowania gulaszu użyłam: 715 g mięsa od szynki wieprzowej, 2 pietruszki (135 g), 2 małe marchewki (110 g), 60 g selera, dwie cebule (115 g), 1 kartonik sosu "tomate frito" (400 g) i wodę.
Mięso przesmażyłam bez tłuszczu w garnku z granitową powłoką. Dodałam przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, tymianek, cząber, słodką paprykę, majeranek.
Dodałam pokrojone warzywa, zalałam wodą (tylko tyle wody żeby ledwo przykryła mięso). W międzyczasie można dolewać wodę, pilnujcie żeby się mięso nie przypaliło, trzeba od czasu do czasu zamieszać.
Ugotowałam na małym ogniu do miękkości. Dodałam tomate frito, doprawiłam solą i pieprzem. Zredukowałam. Wyszło 1560 g gulaszu. Pozamykałam na gorąco w słoiczki i mam na kilka razy.
Warzywa poddusiłam na odrobinie oliwy: najpierw paprykę zielona pokrojoną w kostkę, dorzuciłam do niech zieloną część pora pokrojonego w talarki a na końcu groszek mrożony. Doprawiłam solą i pieprzem.
Dania dopełniły młode ziemniaczki.
0 ilość porcji
1 szt
* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.