Gofry ziemniaczane to lżejsza i o wiele mniej kaloryczna alternatywa dla placków ziemniaczanych. Polecam tym, którzy chcą zrzucić nadmiarowe kilogramy i tym, którzy chcą jeść zdrowiej: mniej tłuszczu, mniej smażonego. Zresztą mają gofrownicę, można kombinować ze smakami do czego gorąco namawiam. I chociaż gofry kojarzą się nam z nadmorskim deptakiem, bitą śmietana i owocami, to zapewniam, że wytrawne gofry są pyszne i nadają się na śniadanie, na przekąskę imprezową, na zimno i na ciepło. Dzisiaj u mnie gofry ziemniaczane z awokado i łososiem - lekko, zdrowo i jak kolorowo:-)

Ziemniaki starłam na tarce o najdrobniejszych oczkach.

Dodałam jajko i mąkę, posoliłam, wymieszałam...

...i usmażyłam 4 gofry. Nie używałam tłuszczu do posmarowania gofrownicy ale Wy lepiej znacie swoje urządzenie, może wymaga przesmarowania żeby gofry nie przywarły?

Od jakiegoś czasu kupuję awokado Haas z to dlatego, że zdarzyło mi się kupić zwykłe awokado i od razu było w środku brązowe, niejadalne. Haas jest droższe ale jeszcze się nie nacięłam.

1 porcja to 2 gofry: na każdy ułożyłam po plasterku łososia i połowę awokado w plasterkach.

Awokado posypałam jasnym sezamem...

... a łososia czarnym sezamem. Na koniec zielona cebulka:-)

0 ilość porcji
2 szt
* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.