Gofry niekoniecznie muszą być na słodko. Placki warzywne zrobione w gofrownicy to w końcu też gofry:-) Te z cukini robi sie bardzo szybko a wersja z sosem domowej roboty z pieczonych pomidorów - mmmmm:-) bajka!

Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić, poczekać kilka chwil i odcisnąć porządnie.

Dodać rozbełtane jajka, mąkę, pieprz i ewentualnie sól (pamiętajcie, że cukinia była już solona przed odciśnięciem) i dokładnie wymieszać.

Wyłożyć na rozgrzana gofrownicę...

... i upiec porządnie czyli, żeby w środku nie było surowe:-)

Czosnek pokroić w plasterki, przesmażyć na oliwie...

... dodać pokrojone w w kostkę pomidory (u mnie podłużne odmiany "lima" są mięsiste i nie maja dużo wody)...

... zredukować mieszając od czasu do czasu.

Wyłożyć na gofry...

na wierzch trochę świeżej zieleniny...

... oprószyć czarnuszką i gotowe:-)

0 ilość porcji
4 szt
* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.