Kiedy trwa sezon na cukinię, ląduje ona na moim talerzu bardzo często. Nawet na śniadanie przygotowuje cukinię. Najczęściej jako gofry. Bardzo lubię te wytrawne, z warzywnymi dodatkami. Idealnie smakują w sezonowej odsłonie z kurkami. Do tego jajko sadzone - świetne źródło białka - i mamy pełnowartościowe, sycące, fit-śniadanie.

Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, przełożyć na sitko, posolić i zostawić na kwadrans. Następnie bardzo dokładnie odcisnąć używając lnianej lub bawełnianej ściereczki. Teraz cukinię przełożyć do miski, dodać 1 jajko, mąkę wymieszać...

... i usmażyć 4 gofry.

1 porcja to 2 gofry. Wykładamy je na talerz, obok kurki przesmażone krótko na patelni spryskanej oliwą w sprayu, tak samo podsmażone krążki papryki "red banana".

Jajka najprościej przygotować na patelni granitowej z dołeczkami, lub innej z powłoką non-stick.

Na gofry układamy trochę młodych listków, na to po jajku...

... całość posypujemy zieloną cebulką, pieprzem i sezamem.


0 ilość porcji
2 szt
* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.