Print Options:

Gazpacho – hiszpański chłodnik

Wybierz ilość porcji1 porcja

Najlepszy posiłek w upalne dni. Lekki, bardzo nisko kaloryczny, łatwy w przyrządzeniu, niedrogi i szybko się robi.

 4 dojrzałe pomidory
 1 czerwona papryka
 1 zielona papryka
 2 świeże ogórki (najlepiej gruntowe)
 1 cebula
 2 ząbki czosnki
 2 łyżka octu winnego najlepiej hiszpańska vinagre de jerez
 2 łyżka oliwy AOEV
 przyprawy: sól, pieprz
 kostki lodu
1

Wszystkie składniki z grubsza pokroić (oczywiście przedtem ogórka obrać ze skórki a papryki pozbawić środka).

2

Wrzucić wszystko do blendera kielichowego i zblendować na gładki krem (można też użyć ręcznego blendera tyle, że będzie trochę trwało)

3

Zupę schłodzić porządnie w lodówce a jak chcecie od razu jeść, to wrzućcie do niej dużo kostek lodu. Od razu schłodzą krem i go rozcieńczą:-)

4

Można posypać drobno posiekana papryką albo polać na wierzchu dodatkowo oliwą. Najlepiej smakuje ze świeżą bagietką. Ale bez bagietki jest bardziej fit:-)

Wartości odżywcze

0 ilość porcji

Serving size