Print Options:

Gazpacho – hiszpański chłodnik

Wybierz ilość porcji4 porcje

Najszybszy posiłek na upalne dni, lekki, wegański, zdrowy, sezonowy, pyszny i super łatwy. Z podanych ilości wyszły 4 słoiki 800 ml (2.2 kg). Można przechowywać w lodówce do 3 dni.

 1400 g pomidorów (u mnie malinowe)
 300 g ogórka (u mnie szklarniowy)
 280 g cebuli
 650 g papryki (3 czerwone i 1 zielona)
 15 g czosnku (3 ząbki)
 50 g oliwy AOVE
 2 łyżka octu (powinien być winny ale dałam balsamico, bo tylko taki miałam pod ręką)
 sól
1

Warzywa kroimy...

2

... blendujemy na gładko z dodatkiem oliwy, octu (lepszy winny, ja dałam balsamico) i soli.

3

Gazpacho podajemy schłodzone, z kostkami lodu. Ja posypałam zieloną dymką. Świetnie smakuje z pszenną bagietką.

4

5

Wartości odżywcze

0 ilość porcji

Serving size

550 ml


Amount per serving
Ilość kalorii280
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 13.7g18%
Węglowodany 31.3g12%
Białko 14.3g29%

* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.