Print Options:

Fusilli z młodym szpinakiem i piersią kurczaka w śmietance owsianej

 320 g mięsa z piersi kurczaka
 200 g młodego szpinaku (baby)
 10 g czosnku (2 zabki)
 65 g cebuli
 100 ml śmietanki owsianej
 100 g makarinu fusilli (waga przed ugotowaniem)
 sól, pieprz, gałka muszkatołowa
1

Cebulkę pokroić w kosteczkę, kurczaka w grubą kostkę. Przesmażyć wszystko na suchej, granitowej patelni (lub innej z powłoką non-stick).

2

Dorzucić szpinak, doprawić solą, gałką muszkatołową (odrobinka!)...

3

Na końcu dolać śmietankę owsianą (ma delikatny smak, nadaje całości zupełnie innego smaku niż zwykła śmietana).

4

Teraz wymieszać z ugotowanym al dente makaronem...

5

... oprószyć pieprzem i gotowe:-)