Bardzo łatwa, smaczna zupa cebulowa na białym winie. I niekoniecznie z grzankami pod serem gruyere;-)

Cebule obrać. pokroić w półplasterki.

W garnku lub dużym rondlu rozgrzać masło, wrzucić pokrojoną cebulę, gałkę muszkatołową (odrobinę!), cukier...

Wlać 1 łyżkę zredukowanego już sosu/kremu balsamico.

Zalać winem...

...uzupełnić bulionem, dodać tymianek, sól i pieprz,. Ewentualnie zamiast soli można dać sos sojowy - będzie ciemniejsza.

Gotować cebulę do miękkości ale nie do całkowitego rozpadnięcia, fajnie jak można ją w zupie wyraźnie wyczuć.

Najlepiej smakuje z grzankami zapieczonymi pod serem gruyere ale chedar też jest super.
Dla porównania: porcja zupy z 4 grzankami z serem ma takie makro: 570 kcal, 26,40 g białka, 56,80 g węglowodanów i 24,80 g tłuszczu. Też nie ma tragedii:-)

0 ilość porcji
500 ml
* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.