Kiedy trwa sezon na czosnek niedźwiedzi, warto go kupować i dodawać do niemalże wszystkiego. W czasach starożytnych uznawany był za roślinę odtruwającą, potem poznano szereg innych prozdrowotnych właściwości: obniża ciśnienie krwi, działa przeciwzakrzepowo (zmniejsza ryzyko zakrzepów), obniża syntezę cholesterolu i reguluje pracę jelit. Kwietnie od kwietnia do czerwca ale warto wiedzieć, że jest pod ochroną i nie wolno go zrywać w warunkach naturalnych. Na szczęście coraz popularniejsze są uprawy czosnku niedźwiedziego. Polecam moje danie z makaronem razowym i polędwicą z dorsza - danie bardzo smaczne, dietetyczne, wysokoproteinowe i szybkie do zrobienia.

Polędwicy z dorsza nie należy rozmrażać.

Najpierw w rondlu układamy czosnek niedźwiedzi z grubsza posiekany...

... na to zamrożone polędwice z dorsza, solimy...

...przykrywamy i na średnim ogniu dusimy aż do rozmrożenia ryby.

W tym czasie gotujemy makaron, wykładamy na talerz, pośrodku układamy rybę na czosnku...

... całość polewamy ulubionym olejem (u mnie olej konopny)...

... na koniec odrobina białego pieprzu, sezam i gotowe.


0 ilość porcji
1 szt
* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.