Print Options:

Ciasto z batatów

Wybierz ilość porcji8 porcji

Konsystencja tego cista jest dość zwarta, gładka i przyjemna w odbiorze. Dla miłośników deserów w stylu panacotty albo ptasiego mleczka będzie idealną propozycją.

 750 g obranych batatów
 150 ml mleka kokosowego light
 150 g erytrytolu (lub innego słodzidła)
 2 jajka
 40 g mąki kokosowej
 1 pomarańcza
 1 łyżeczek sody
 2 miarki odżywki białkowej (smak neutralny najlepiej)
 Przyprawy: cynamon, kardamon, imbir
1

Bataty obrać ze skórki, pokroić w kostkę i ugotować do miękkości (ok 10 minut). Z pomarańczy wycisnąć sok, jajka ubić na puszysto.

2

Bataty wrzucić do blendera razem z pozostałymi składnikami i przyprawami. Zblendować na gładka masę.

3

Wylać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Ja użyłam tortownicy o średnicy 2 cm.

4

Pieczemy ok 70 minut w 180 C. Ciasto jest mokre, ma zwartą konsystencję, jest aksamitne i "gładkie" w odbiorze:-)

Wartości odżywcze

0 ilość porcji

Serving size

1


Amount per serving
Ilość kalorii160
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 2g3%
Węglowodany 48g18%
Białko 11g22%

* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.