Print Options:

Ciasto drożdżowe ze śliwkami pod bezą

Wybierz ilość porcji1 porcja

Ciasto do zrobienia w kilka chwil, totalna improwizacja:-) Miałam w domu worek najprzedniejszych śliwek węgierek z ogrodu Babci Danusi, część wydrylowałam i zamroziłam - będą na zimę. Z reszty upiekłam ciasto, lekkie i delikatne, kwaskowo-słodkawe, wydawałoby się że można je jeść bezkarnie, bo z blachy wyszło 20 kawałków, każdy po ok. 90 g i tylko 130 kcal. Przepis spisałam, bo musiałam policzyć makro, więc go Wam tutaj wrzucam, wypróbujcie sami.

 350 g mąki tortowej
 1,20 kg śliwek węgierek
 3 jajka
 5 g drożdży
 100 g cukru
 250 ml mleka (u mnie 1,5%)
1

Na dużą blachę: 350 g mąki wsypać do miski, zrobić dołek, wlać drożdże (orzeszek) rozpouszczone w 250 ml mleka z łyżeczką cukru. Dać im chwilę aż zaczną pracować. Nastepnie dodać 3 żółtka, chlust wody (ma być dość luźne) i wymnieszać do gładkości łyżką. Odstawić do wyrośnięcia (ja wstawiam do mikrofalówki, oczywiście nie włączając jej;).

2

Następnie wyłożyć na blachę z papierem do pieczenia, mokrą dłonią rozciągnąć do brzegów. Odstawić aż zacznie znowu rosnąć. Następnie wyłożyć śliwki....

3

.... i wylać białko (3 sztuki) ubite na sztywno ze 100 g cukru.

4

Piekarnik, 180 stopni, ok 40 minut.

5

Wartości odżywcze

0 ilość porcji

Serving size

90 g


Amount per serving
Ilość kalorii130
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 1.4g2%
Węglowodany 25.9g10%
Białko 3.7g8%

* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.