Print Options:

Ciasto drożdżowe z pesto i suszonymi pomidorami

Wybierz ilość porcji10 porcji

To bardzo szybkie do wykonania ciasto i chociaż nie jest bardzo fit, to jednak ma znacznie mniej kalorii niż zatopiona w oliwie foccacia.

 350 g mąki pszennej
 30 g drożdży
 150 ml ciepłego mleka roślinnego (wersja vegan) lub zwykłego 0.5%
 1 łyżeczek cukru
 1 łyżka oliwy
 6 pomidorów suszonych z zalewy olejowej
 80 g domowego pesto
1

Do misy robota planetarnego wsypać mąkę, zrobić dołeczek. Do 50 mil ciepłego mleka wsypać cukier i drożdże (ro jest rozczyn czyli zaczyn:-) - wymieszać i wlać do tego dołeczka. Zgarnąć trochę mąki z brzegów dołeczka do rozczynu żeby nie był taki rzadki, przykryć naczynie ściereczką i zostawić w nieprzewiewnym miejscu, żeby drożdże zaczęły pracować. Następnie dolać resztę mleka, oliwę i wyrobić na gładką masę. Robota ustawcie na 15 minut - w międzyczasie kontrolujcie gęstość. Ciasto nie może być ani za twarde ani za lejące. Zostawcie na godzinę do wyrośnięcia. Potem podsypcie stolnicę mąką, wyłóżcie ciasto, możecie rozciągnąć je dłońmi lub rozwałkować i rozsmarujcie pesto, ułóżcie pokrojone w paski pomidory. Następnie zwińcie ciasto w rulon i włóżcie do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Trzeba piec ok godziny w 200 C.

Wartości odżywcze

0 ilość porcji

Serving size

50 g


Amount per serving
Ilość kalorii195