Print Options:

Chleb białko-błonnik

Wybierz ilość porcji9 porcji

Chlebek bez mąki, za to z dodatkowym błonnikiem. Samo dobro! Szybko się robi i szybko znika, taki pyszny:-)

 500 g chudego twarogu
 4 jajka (duże)
 120 g siemienia lnianego
 10 g otrębów pszennych
 40 g babki płesznik
 40 g zarodków pszennych
 150 ml wody (może być trochę więcej)
 1 łyżeczek proszku do pieczenia
 sól
1

Siemię lekko zmielić. Wszystkie składniki odważyć, przygotować, bo potem robimy chleb raz-dwa. 

2

Jajka ubijamy przez chwilę, dolewamy je do twarogu, blendujemy wszystko.

3

Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy łyżką. Wody dolewamy tyle, żeby ciasto swobodnie wyszło z miski do foremki. Nie może się lać, ale nie może też być zbyt twarde.

4

Teraz do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, ok. godziny na 220 stopni (ale kontrolujcie czas)

5

Całość waży ok. 890 g. Na początku chlebek jest wilgotny, wyjmijcie więc z foremki, zostawcie na kratce i dajcie mu odpocząć.

6

A na doładowanie proteinowe, do chlebka  polecam twarożek:-)

7

8

Wartości odżywcze

0 ilość porcji

Serving size

100 g


Amount per serving
Ilość kalorii142
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 6.6g9%
Węglowodany 6.5g3%

Dietary Fiber 5.4g20%
Białko 13.7g28%

* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.