Print Options:

Ceviche z miecznika

1

Najpierw zrób marynatę:
- wyciśnij sok z cytryny (lub limonki jeżeli lubisz tę charakterystyczna goryczkę) i pomarańczy
- dodaj pokrojoną w cieniutki półtalarki cebulkę
- dodaj pozostałe składniki: sól, posiekaną kolendrę, płatki chilli (lub świeżą papryczkę chilli jeśli masz)

2

Do tak przygotowanej marynaty włóż pokrojonego w kostkę miecznika (kostka ok 2x2 cm). Od czasu do czasu zamieszaj żeby marynata równo się rozprowadziła po rybie, wtedy białko rybie równo się zetnie.

3

Tak przygotowana ryba może być smaczną przystawką a jeżeli masz ochotę na konkret to dodaj do tego świeżą bagietkę, grzanki lub - jak w Meksyku - placek kukurydziany. Ja proponuję pieczywo proteinowe - dodatkowa porcja białka:-)