Print Options:

Bułeczki dyniowe

Wybierz ilość porcji12 porcji

Smaczne węglowodany w pięknym kolorze:-) Efektowne pieczywo i pomysł na wykorzystanie dyni.

 350 g mąki
 120 g upieczonej uprzednio dyni hokkaido
 1 łyżka oleju
 150 ml ciepłego mleka 0.5%
 25 g drożdży
 ½ łyżeczek cukru
 1 łyżeczek soli
 przyprawy: chilli, tymianek
1

W blenderze planetarnym zarobić ciasto. Najpierw z mleka, cukru, drożdży i 2 łyżek mąki zrobić rozczyn. Jak zacznie "bąbelkować", wlać go do misy robota wypełnionego pozostałą mąką. Dodać upieczoną dynię (ja kroją w cząstki i piekę razem ze skórą - jest jadalna), sól, tymianek, olej, letnią wodę do uzyskania odpowiedniej konsystencji (nie dawajcie od razu dużo, bo w trakcie wyrabiania ciasto się uelastycznia i zaczyna odchodzić od naczynia, nie potrzeba go rozrzedzać).

2

Przykryjcie ciasto ściereczką i zostawcie do wyrośnięcia (minimum 1 godzina w miejscu bez przeciągów - ja wkładam albo do mikrofalówki albo do zimnego pieca - tam ciasto ma stałą temperaturę i sobie rośnie).

3

Jak ciasto wyrośnie, podzielcie na 12 kuleczek i uformujcie bułeczki.

4

Poukładajcie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Żeby uzyskać taki kształt, kulkę docisnęłam od góry kieliszkiem: spłaszczyła się i powstała fajna "mini bułeczka" na górze. Bułeczki możecie posypać ziarnami albo przyprawami: czarnuszka, płatki chilli, sezam...

5

Układając na blaszce (ja użyłam tej największej na cały piekarnik) pamiętajcie, żeby zachować odstępy bo bułeczki przecież rosną. Pieczemy ok 40 min w 160 C.

6

Po upieczeniu mają piękny pomarańczowy kolor, są puszyste i mięciutkie w środku. Na słodko, i do różnych pas i smarowideł - idealne!

Wartości odżywcze

0 ilość porcji

Serving size

1


Amount per serving
Ilość kalorii125
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 1.4g2%
Węglowodany 23.5g9%
Białko 3.5g8%

* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.