Bliny gryczane wywodzą się z kuchni rosyjskiej i z pewnością nie są dietetyczne. Ja je odchudziłam i oto proponuję Wam pyszne fit bliny z pastą łososiową: porządna porcja białka i niewiele kalorii. Efektowne i smaczne danie:-)
Wszystkie składniki (poza mąką) energicznie wymieszać aż do rozpuszczenia się drożdży. Na końcu dodać mąkę, wymieszać łyżką albo zmiksować, przykryć ściereczką i zostawić na minimum godzinę do wyrośnięcia.
Smażyć na patelni bez tłuszczu, najlepiej granitowej lub innej z powłoką non-stick, z grubym dnem.
Bliny gryczane wg mojego przepisu są znacznie mniej kaloryczne niż te oryginalne, rosyjskie: z klarowanym masłem i smażone na dużej ilości tłuszczu.
Ale coś za coś - moje nie są tak mięciutkie i elastyczne. Za to podane np, z pastą łososiową - przepis w dziale "pasty, sosy i smarowidła" https://aniagotujefit.pl/przepisy/pasta-lososiowa-z-chudego-twarogu/ - smakują znakomicie, dostarczają sporo białka i są bardzo fit.
Moja propozycja podania: 2 bliny, 2 duże łyżki pasty łososiowej, plasterek cytryny (nie zapomnijcie sparzyć skórki!) i świeży koperek. Efektowne, prawda?:-)
0 ilość porcji
1
* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.