Print Options:

Bavette z krewetkami, cukinią i papryką

 55 g makaronu bavette
 120 g mrożonych krewetek
 120 g papryki
 175 g cukinii
 10 g oliwy z oliwek
 sól, chilli
1

Cukinię pokroiłam w grubą kostkę, przesmażyłam na oliwie.

2

Dodałam paprykę pokrojoną w większe kawałki, doprawiłam solą i chilli. Na dużym ogniu, potrząsając od czasu do czasu i podlewając odrobiną wody, czekałam do momentu aż warzywa będą al dente a na dnie zrobi się aromatyczny sosik.

3

Dorzuciłam rozmrożone i obrane krewetki, przykryłam patelnię i zmniejszyłam ogień na minimum. Krewetki potrzebuje tylko chwili, jak za długo są poddawane wysokiej temperaturze - robią się twarde, gumowate i kurczą się.

4

Na koniec wyłożyłam warzywa z krewetkami na ugotowany uprzednio makaron bavette.

5