Print Options:

Bakłażan pieczony z pomidorem i serem provolone

Wybierz ilość porcji1 porcja

Tylko trzy składniki, minimum roboty i piekarnik - pyszne danie w 30 minut dla wegetarian ale też dla tych, którzy lubią połączenie pieczonych warzyw z serem. Tym razem aromatyczny, wyrazisty provolone - jeden z moich ukochanych.

 1 bakłażan (ok. 480 g przed upieczeniem)
 180 g pomidora
 80 g sera provolone
 sól, pieprz, ulubiona zielenina
1

Bakłażana przekroić na pół, posolić i zostawić na kilka minut. Następnie zetrzeć ręcznikiem papierowym sok, wstawić do rozgrzanego do 200 stopni piekarnik na 10 minut, podpiec.

2

Wyjąć, ułożyć grube plastry pomidora, doprawić solą, pieprzem...

3

... obficie posypać serem provolone i ponownie wstawić do piekarnika na ok. 15-20 min. Aż ser się lekko przyrumieni.

4

Posypać ulubioną zieleniną.

5

Wartości odżywcze

0 ilość porcji

Serving size

1 szt


Amount per serving
Ilość kalorii423
% dziennego zapotrzebowania
Tłuszcze 22.4g29%
Węglowodany 35.1g13%
Białko 26.5g53%

* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.